Att hänga upp julgranskulor i julgranar har varit en tradition i flera decennier, om inte sekel. Kulorna är i alla regnbågens färger, röda, blå, gröna och så vidare. Vad som bör bli en ny tradition är att hänga upp berlocker i julgranarna istället för kulor. Berlocker kommer i många olika utföranden, allt från röda hjärtformade berlocker, till blåa droppformade berlocker, det finns till och med berlocker föreställande hundar och katter. Berlocker hade med andra ord passat väl in med julgranskulor och alla andra saker man stoppar i julgranen så här års.
Att ta in och pynta granar kommer ifrån 1400 till 1500-talets Tyskland, där hantverkare började ta in granarna till deras skråhus. För att göra granarna ännu festligare bekläddes de med allt från godis till ljus. Godiset var populärt bland barnen i barnfamiljer, som fick ta godis från granen.
I Sverige kom de första julgranarna någon gång under 1740-talet. På den tiden var det en slags rikemanssymbol så endast de rika och de med hög status hade julgranar. Julgranar blev successivt allt vanligare och lättillgängliga och vid 1840-talet hade ordet julgran introducerats i det svenska språket. De första julgranarna som togs in i svenska hem blev även dessa dekorerade. Dekorationerna bestod då av frukt, konfektyr och levande ljus. Den frukt som var vanligast att hänga i julgranarna var äpplen. Detta kan förklara varför vi hänger just kulor i granarna, då dessa (speciellt röda kulor) liknar äpplen.
Stora julgranar på allmänna platser som torg började dyka upp i Sverige någon gång mellan 1920-1940. Julgranar på allmän plats är fortfarande en stor tradition i hela Sverige och det står alltid minst en på för varje kvarter staden eller byn har.
Vare sig det är en gran som står inne eller ute, är riktig eller i plast, så förtjänar den att bli pyntad med berlocker denna jul.